PAPAGÁJOK ÉS DROIDOK

481329_479197485461843_1916163420_nA PAPAGÁJOK:
Amikor Isten megteremtette a papagájokat (vagy: Darwin színesre festette az első tollas dinót), bizony jó néhány dolgot kifelejtett az amúgy – még néhány emberhez viszonyítva is értelmes – madárkák szókincséből. Ha előre látott volna egy kicsit a jövőbe, már akkor beépíti a „monnnyon le!”, „adócsökkentés”, megszorítások” és az ezekhez hasonló szitok- és/vagy dicsérő szavakat.
De úgy gondolta nincsen rá szükség, és ezért nem vádolhatjuk, hiszen Káin és Ábel esetéig a papagájok nem igen rúgtak labdába a propaganda terén, de hogy ott és akkor részvettek-e a véleményszórásban, arról nincs hiteles írásos emlék. A testvérek pedig nem ismerték fel a madárkákban rejlő tehetséget. (Gondolom a viták mellett el voltak foglalva a saját szaporodásuk máig tisztázatlan, félreérthető és mélyen elsunnyogott kérdésében, így a párttá váláshoz szükséges minimális létszám elérése is az ellenfél erkölcscsőszeinek rosszalló papagájkodását vonta volna maga után…)
Sok idő eltelt azóta, és madárkáink egyre gyakrabban hallatták hangjukat. (Legtöbbször a „mi volt előbb? A papagáj vagy a tojás?” kérdés merült fel, de eldugott ornitológiai fóliánsok már a „mi volt előbb? A tyúk vagy a papagáj?” vita felbukkanásáról is említést tesznek.
Kihagynám a történelem és a papagáj fejlődés minden szeletének felsorolását, így csak a margón említeném meg, hogy e szép teremtmények – képességeiknek megfelelően – a díszállati létből gyorsan emelkedtek a hivatásos propagandista titulus felé. Így jelenhettek meg a középkori boszorkányok kunyhóiban (igen-igen, az állítólagos származási területük ellenére csakis a papagáj ellenes ornitológusok tagadják, hogy ott voltak…), és pontosan e kunyhókból kireppenő kollaboráns példányok kezdték először kiabálni a „Tűzre vele! Tűzre vele!” azóta sokszor átalakított, módosított, de tartalmában sose változó felkiáltást. (Ahogy telt az idő megjelent a „Guillotine! Guillotine!”, majd a „Hazaáruló! Hazaáruló” is a kelléktárban…de most lépjünk kicsit előre.)
Káin és Ábel utódai, és azok, akik berzenkednek a gondolattól, azóta se hagyták abba a vitát, sőt, már az utódgyártás kérdésében is évszázados vitát kezdtek.(Utóbbiak a majmokat tekintik szimbólumuknak). Kaotikus csapatgyűléseken – ahol mindenki összegyűlt -, végeláthatatlan veszekedések alakultak ki, így mindenki különvonulva önálló csoportokat alakítottak (ezeket elnevezték pártoknak). Később rájöttek, hogy mégiscsak néha össze kellene jönniük, hogy a már említett végeláthatatlan veszekedéseket lefolytassák, ezért egy parlament nevű épületet – amely korábban a nagy nemzeti disznóól volt – nevezték ki a feladatra. Mi sem bizonyítja jobban, hogy a kivülállók a mai napig a Nagy Nemzeti Disznóól néven (is) emlegetik e műintézményt.
Egyben viszont mindkét csoport – azóta már pártként emlegetve – egyetért. A papagájok szeretete közös. Az esztétikai érzékük fejlettségén túl, be nem ismert önös érdekből nagy számban gyűjtik maguk köré ezen állatkákat, amelyek a földre szórt magok felcsipegetéséért, önként vállalt rabságban is kiabálják pártjuk legfontosabb jelszavait.
A DROIDOK:
Korán kiderült, hogy a technikai fejlődés nem tűri sokáig a viszonylag csökkent szövegbefogadó képességű papagájok egyeduralmát a politikai propaganda piacán. Amikor az első viták megkezdődtek a szajkózás automatizálásának lehetőségéről (erről jut az eszembe: a szajkó-hívők már korábban saját pártot alapítottak a papagájokkal szemben), a folyamatos tápanyagellátás megoldásának problémáitól a modern kommunikációs lehetőségekbe történő integrálás nehézségei is mind a papagájok ellen szóltak.
Az is kiderült, hogy tenyésztéssel se lehetett elérni a papagájok képmegjelenítő képességeinek kifejlesztését, nem fogadták az mms-eket, és az e-mailek is érthetetlen szótaghalmazként gurguláztak belőlük. Eljött a droidok kora.
Központi üzenet feldolgozó, hírértékelő (2011-től már hírkészítő) műhelyek egyszerű internetes formátumban juttatják el a szaporodó droidok gépeire az információkat, amelyeket azok átolvasás és értelmezés nélkül továbbítanak a kommunikációs csatornákon. Rossznyelvek szerint a számítógépes fejlesztésekért felelős nagy cégek pontosan ezért találták ki a COPY/PASTE-MÁSOLÁS/BEILLESZTÉS kombinációt. Már most gondolkoznak a kizárólag ezeket a gombokat tartalmazó billentyűzetek piacra dobási lehetőségein, hiszen akkor a droidoknál – bizonyos szempontok alapján – értelmesebb papagájok, és majmok (külön párt) is droid feladatokat tudnának ellátni.
…Utasítás érkezik…”control C”…másolás…vettem. ..utasítás…terjeszd!…”control V”…bemásolva…
A DROID-PAPAGÁJOK:
Várható volt, hogy az állandó fejlődés hívei nem pihennek meg, és a papagájok-droidok elégséges szolgáltatásait minél előbb gazdaságosabbá szeretnék tenni. Habár az elégséges szolgáltatás kérdése két új párt alakulását hozta magával, abban egyetértettek, hogy a fejlődés útja a droid-papagájok kifejlesztése lesz. Rövid egyetértés után – amelyet a Nagy Nemzeti Disznóól büféjében hoztak össze – hamar éles viták alakultak ki, hiszen a papagáj-hívők a tenyésztés, míg a droid-hívők a fejlesztés-upgradelés útját találták járhatónak. természetesen mindannyian külön utakat kezdtek járni, hiszen a ki-be kapcsolható, resetelhető, új szövegek fogadására usb-csatlakozóval ellátott droid-papagájok nagyszámú gyártása (…vagy tenyésztése, ez vitaalap), hatalmas előnyhöz juttatná a technológiát birtokló pártot. Addig is mindkét fél apró bosszantásokkal igyekszik a másik munkáját megnehezíteni. Néhol – persze a a Nagy Nemzeti Disznóólban szerzett kapcsolatok felhasználásával – a madáreleség utánpótlás akadozik, és a számítógépes vírusok mintájára titokzatos madárinfluenza járványok tűnnek fel, addig a droid-hívők gyakran szembesülnek érthetetlen áramkimaradásokkal, és valódi számítógépes vírusokkal. Ennek ellenére a gyártás-szaporítás folyamatos és töretlen…elfogyott a kendermagom…áramszünet…kikapcsolok.

-hajekcsaba-

 

Facebook Comments