LE A BÉRLETI KÖLTSÉGEKKEL!

500_F_40949450_gyqKcO3DI9zYCiHCCBddo36YbF9WshRO“Ha az emberek jövedelmének jelentős része elmegy a lakhatási költségekre, akkor nem marad elég a gazdaság életben tartásához elengedhetetlen általános fogyasztási kiadásokra. A jövedelmek nagy részét bezsebeli a lakásmaffia, a bérleti joggal élők, a bérbeadók.”

Lakni vagy élni? Csak lakni és enni, nem jelenti a teljes életet. Aki először próbálkozik az ausztriai berendezkedéssel, meglepődve érezheti a bőrén, hogy a nehezen megszerzett pénz lerablása bizony EU-kompatibilis. Persze, itt talán van miből. Ellenben, aki nem számolt vele, és a kiköltözés eufóriájával érkezett, igencsak meglepődhet.

A lakásbérlés költségei Ausztriában – beleértve a rezsiköltségeket is – az elmúlt öt évben 15%-kal emelkedtek. És ez is csak az átlag. Jelentős eltérés mutatkozik a bérleti konstrukciók (privát, önkormányzati stb…) között, és a leggyakoribbnak tekinthető privát bérlemények esetén az emelkedés mértéke 18%-ra ugrik.

Ez a szám akkor mond nekünk igazán valamit, ha a havi keresetek viszonylatában nézzük. Általánosságban és átlagosan az osztrák lakhatási költségek a dolgozók jövedelmének közel 50%-át elviszik. Természetesen itt is másként jelenik meg a jóléti átlag jövedelméhez viszonyítva (habár ők nem a legolcsóbb egy-két szobás bérleményeket lakják) és közöttünk, a havi minimálbér közelében belőtt jövedelemből élők között (hivatalosan 40,6% a lakhatási kiadás).

Mindez tartományonként is változik. Lakni a nyugati részen drágább, mégha az akár 10-15%-kal magasabb lehetséges alapbérek miatt mindez árnyaltnak látszik, de ne felejtsük el, hogy ezekben a tartományokban szó szerint minden drágább. De hogyan is néz ki a négyzetméterenként bérleti díj, Mietkosten_in_fuenf_Jahren_um_15_Prozent_gestiegen-Teures_Wohnen-Story-459377_630x356px_c72c614687c18ab3f62a23a504b40424__mietkosten_630_jpgterületi bontásban (2014)

Burgenland: 4,92 Euro; Karintia: 6,31 Euro; Niederösterreich: 5,53 Euro; Oberösterreich: 5,84 Euro; Salzburg: 7,45 Euro; Steiermark: 7,44 Euro; Tirol: 6,58 Euro; Vorarlberg: 8,28 Euro; Bécs: 5,39 Euro

Az itt látható adatok, számok évente közel 3%-kal nőnek, az általános infláció (átlagosan évi 2,1% mellé).
E pénz „rablórésze”, a túlárazás nem jelenik meg a közvetlen fogyasztási cikkek piacán, amelyek a gazdasági vérkeringés alapvető részét képezik. Nem véletlenül hallani néhány erőtlen hangot, amely jelentős veszélyre kívánja felhívni az állami szervek figyelmét. Az elszabadult, és korlátozatlan árképzés miatt már több osztrák szervnél is felmerült a gondolat, hogy szabályozás alá kellene vonni az időközben gyakorlatilag nyílt kifosztássá változott ágazatot.

Az elv egyszerű:
Ha az emberek jövedelmének jelentős része elmegy a lakhatási költségekre, akkor nem marad elég a gazdaság életben tartásához elengedhetetlen általános fogyasztási kiadásokra. A jövedelmek nagy részét bezsebeli a lakásmaffia, a bérleti joggal élők, a bérbeadók.
Szerencsére látható, és hallható nyomai vannak a kezdeményezésnek, miszerint a jövedelmekből a gazdaságba visszaforgatott pénz nem lehet egy szűkebb réteg aranybányája. Tudomásul kell venni, hogy az általános jólét fenntartásához – ebben a gazdasági rendszerben – az emberek vásárlásra kiadott szabad tőkéjére van szükség. Mint ahogy a tiedre az enyémre, a családunkéra…és az osztrákokéra is.
Kicsi reménysugár, de az osztrák médiában a témát érintő cikkek mellett már már az Arbeitskammer (AK) is javaslatot készített elő „egy átfogó bérleti reform, a privát bérlemény-költségek felső határának központi szabályozása, és egy új lakásépítési offenzíva” érdekében.

Mi ez ellen vagy ezért ugyan nem sokat tehetünk, de legalább – kiszakadva a hazai politikai élet mocskából – itt is háboroghatunk valamiért.

-hajekcsaba-

Facebook Comments