MUTYISZ NÉNI TRAFIKOL

szivarozó1Nemcsak a húszéveseké a világ! Az úton még poroszkál néhány éltes trafikosleány.
Mutyisz néni szerencsét hozhat falujának. Fidel Castro 86 éves, és ezt a Havanna-Felcsút-Bácsalmás tengely szivarbárói se söpörhetik a hamu alá.
Végig is szaladt a hír Bácsalmástól Bácsalmásig, hogy 86 éves trafikost keresnek, ki megfelelően reprezentálhat, és vele egy füst alatt letudhatják eme szimbolikus szivar-koncessziós ügy minden gondját, baját.
Megalakult hát az ad hoc térségi szivartanács, és néhány kiló narancs meghéjazása árán elfogadták az egyetlen önkéntes, Mutyisz néni, mutyiszfalvi honpolgár önfeláldozó jelentkezését.
Megfelelően agilisnek, és egy jófajta biciklivel eléggé mobilnak is találta a tanács erre a feladatra. Hiszen Mutyisz nénit mindennap láthatták 26-os férfi, vasvázas kerékpárját tologatva, az örökkévaló csíkos szatyorral a kormányszarvon, ahogy kedvenc dalát mormolva nikotinbarna fogsorán át az utcákat rója:
– Ötvenesek, hetvenesek, ti is jöjjetek, jöjjetek, jöjjetek és együtt füstöljetek. Nem csak a húszéveseké…a világ – és ez a dal lett a végzete.
Na meg egy kis korabeli málőr, amely Mutyiszfalvát – ahogy akkoriban polgármesterkélője, Mutyisz néni fiacskája után nevezték – keresztkérdések célpontjává tette.
Megtörtént ugyanis az a szégyen, hogy ifjabb Mutyisz felelős beosztása teljesítése közben rákapott a Zserbó élvezetére, és az élvhajhászat soknullás liszt és még több nullás telefonszámla halmozódósát eredményezte. A Zserbót telefonszámlával fizette.
A hírbe hozott beszállító, az azóta a népét az ország házában és saját városában is képviselő bácsalmási cukrászlegény (kinek neve igencsak hasonlít Zsigó Róbert országgyűlési képviselő, bajai polgármester és Fidesz szóvivő nevéhez), és a hírtől leizzadó Mutyisz most újra összefutottak a szivartanács ülésén.
A rendezetlen számlák ott feküdtek az asztalon.
Mutyisz néni éneke pedig belibbent az ablakon. Ezek után a jelöltállítás és a döntés nem váratott magára sokáig, és némi olcsó Zserbó meg érett narancs elfogyasztása után az egytagú döntőbíró magával mindenben egyetértő egyhangú döntést hozott: Mutyisz néni, és az ő kerékpárja. Három a magyar igazság. Bácsalmás, Vaskút, Gara rábólintott. Mutyisz néni mindent visz, három szivarkoncesszió, napi 175 és fél kilométer biciklin.
A 26-os férfi, vasvázas kerékpárját közbeszerzési eljárás során, egy pályázótól 1.254.000,-forint bruttó áron megvásárolták, szolgálati kerékpárrá nevezték ki, új strapabíró abroncsokat kapott 465.000,- forintért, és egy önként jelentkező vállalta a havi karbantartását is (nem Mutyisz néninek, hanem a szolgálati 26-os férfi, vasvázas kerékpárnak…), havi 900.000,-forint tiszteletdíjért.
A korábbi piros telefon helyén lévő narancssárga telefonból fel is hangzott Mutyisz néni új dala, és eme naptól kezdve büszkén énekli kerékpárját tologatva (amelyen az elmaradhatatlan csíkos szatyorban nokiás- és szivardobozok is találhatók már…):- Szivarozó nyugdíjasok, tartsatok velem! Teljes lesz, teljes lesz az én trafikos seregem! Nemcsak a húszéveseké a világ! Az úton még poroszkál néhány éltes trafikosleány.
Bizony, ha valaki manapság Bácsalmás, Vaskút, Gara térségében egy 86 éves trafikoslányt lát feladata ellátása közben, aki egy szolgálati 26-os férfi, vasvázas kerékpárt tolva feladatát látja el, ne csodálkozzon. Még akkor se, ha a bicikli mögött egy majdnem elfelejtett mutyiszfalvi telefonszámlát húz magával, és látszik, hogy nagyon-nagyon nehéz az a számla, és sokáig fizetnek még érte a tulajdonosai.

-hajekcsaba-

Facebook Comments